Zasady prawidłowego oczyszczania szkła laboratoryjnego
Do prac w laboratoriach wykorzystywany jest profesjonalny sprzęt wykonany z wytrzymałych i odpornych na działanie czynników biologicznych czy chemicznych materiałów. Jednym z częściej używanych akcesoriów jest szkło laboratoryjne, na przykład kolby, fiolki, probówki czy zlewki. Ich prawidłowe oczyszczenie i wysuszenie mogą mieć wpływ na wyniki prowadzonych analiz i badań.
Czyszczenie szkła – dlaczego jest takie ważne?
Sprzęt laboratoryjny wykonany ze szkła używany jest w branży chemicznej, farmaceutycznej czy spożywczej, do analiz chemicznych i kontroli jakości. Jest to podstawowe wyposażenie większości laboratoriów. Czyszczenie tego typu naczyń wymaga jednak specjalnych środków, urządzeń jak suszarki do szkła laboratoryjnego i właściwego podejścia do zadania.
Przede wszystkim mycie należy przeprowadzić zaraz po zakończeniu prac, gdyż pamiętamy jeszcze, co było w probówce i jaki środek czyszczący należy dobrać. Pozostawienie naczyń do późniejszego czyszczenia może skończyć się uszkodzeniem szkła i trudnością z jego domyciem.
Jak prawidłowo czyścic szkło laboratoryjne?
Poza szybkim zabraniem się do czyszczenia równie ważne jest dobranie właściwych detergentów. Drobne nieczystości usunie zwykła woda i mydło, ale do poważnych zabrudzeń konieczne mogą być specjalne rozpuszczalniki. Kwasy mineralne usuną zasady, węglan sodu kwasy, a alkohol etylowego pomoże w usunięciu substancji obojętnych. Do czyszczenia wykorzystywane są też mieszanki chromowe (usuwają efekty spalania). Czasami sięgnąć można również po specjalne szczotki.
Jednak poza samym oczyszczeniem, istotne jest również dokładne osuszenie używanego sprzętu. Nie można wytrzeć go ręcznikiem papierowym czy ściereczką z tkaniny, gdyż istnieje ryzyko pozostawienia drobinek na ściankach naczynia, które mogą zanieczyścić umieszczane w nim substancje. Przydatne są tutaj specjalne suszarki, gdyż nie tylko szybko i dokładnie osuszą szkło, ale będą mogły w jednym cyklu suszyć większą ilość naczyń i dostosowane są do ich różnych szerokości.